Постинг
25.02.2011 09:52 -
Пекмез
Автор: pioneer
Категория: Политика
Прочетен: 4762 Коментари: 12 Гласове:
Последна промяна: 25.02.2011 10:21
Прочетен: 4762 Коментари: 12 Гласове:
4
Последна промяна: 25.02.2011 10:21
След 30 години пак опитах пекмез от гроздова шира точно тук, в Германия. Намерих в един турски магазин. Баба ми така го правеше. Взема прясна шира, (не започнат да ферментира сок от грозде) и се вари заедно со деланки от тиква, тя се речалите.
Речалите първо трябва да преседат едно време в варовна вода.
Го вари, вари го, дори не се превърне в черно и гъсто, като черен шуруп трябва да стане. Се поставя в по-големи буркани и се яде през зимото с вруќ хляб.
Мераци!
Жива жалко е да се консумира гроздето за вино, хем ракия. Пекмез е истинската работа.
Речалите първо трябва да преседат едно време в варовна вода.
Го вари, вари го, дори не се превърне в черно и гъсто, като черен шуруп трябва да стане. Се поставя в по-големи буркани и се яде през зимото с вруќ хляб.
Мераци!
Жива жалко е да се консумира гроздето за вино, хем ракия. Пекмез е истинската работа.
Ееее, много гот!
цитирайКакво е „гот„?
цитирай
3.
sande -
Никола, много хубаво ,че си сварил петмез /така го наричаме в България, абе, същото/...
25.02.2011 10:06
25.02.2011 10:06
И сега в България много хора си варят. По същата рецепта - на бабата.
Правеха ги предимно от захарна тръстика. Но и от шира /гроздов сок/ става.
А има голем мурафет с тиквата. Във вар слагат парчетата от тиквата, да се стегнат и да станат по-твърди, хрупкави.
А за ракията и виното не си баш прав.
Ако целата шира отиде за петмез - това си е чист зян.
Какво ще пиеме цела зима, па и цела година.
Българинът без ракия и вино не се оставя. И за македонците знам да е така.
Не е късно да те научиме. Помисли.
цитирайПравеха ги предимно от захарна тръстика. Но и от шира /гроздов сок/ става.
А има голем мурафет с тиквата. Във вар слагат парчетата от тиквата, да се стегнат и да станат по-твърди, хрупкави.
А за ракията и виното не си баш прав.
Ако целата шира отиде за петмез - това си е чист зян.
Какво ще пиеме цела зима, па и цела година.
Българинът без ракия и вино не се оставя. И за македонците знам да е така.
Не е късно да те научиме. Помисли.
pioneer написа:
Какво е „гот„?
Гот - е жаргон, използван нормално в разговорната реч.
Означава хубаво. Very good!
pioneer написа:
Какво е „гот„?
Съкращение от "готино". Ползва се за икономия на време, когато хората бързат да изразят възхишение от нещо. А "готино" е остарял сленг на "хубаво". Вече нещо като архаизъм;););), от средите на "средното" поколение е произлязъл. Ползва се, за да подсили значението на думата "хубаво". Новата младеж го замени с "яко".
Благодаря Ви, че ми икономисахте времето!
;)
Забравих. Речалите трябва да преседат едно време в варовна вода.
цитирайСанде, във Велес се ражда толкова много грозде, което има (имаше) достатъчно и за пекмез и за вино и за ракия.
Почвата е песоклива и глинена смесица. Рай за грозде!
цитирайПочвата е песоклива и глинена смесица. Рай за грозде!
pioneer написа:
Жива жалко е да се консумира гроздето за вино, хем ракия. Пекмез е истинската работа.
Пекмез си е пекмез, ама виното е друго Никола.
Виното е живо. И що е живо? Оти ферментацията е като оня господ на иконите дено вДухва Дух у човеците, сещаш ли се.
Нема ферментация, нема винодух! Нема Дух, нема маймунДух, ами само маймун!
п.п. Не казвам че пекмезан е маймун, ама близко! :)))
е всички сме тук като маймуни де. Мафтаме с ръце прикрепени с опашките на клоните и маваме с какво ще ни дойде под ръка.
Виното е без значение.
цитирайВиното е без значение.
10.
sande -
Пекмеза е храна, да се разбереме, а виното е сосема друга работа, сосема друга работа...
25.02.2011 16:33
25.02.2011 16:33
Съгласен съм със Зелас. Виното има душа. Виното е магия.
Виното пее! Виното плаче! Виното страда! Виното играе!
Виното е празник!
Тука немам предвид пияниците и сарахошите, които могат да компроментират всичко.
цитирайВиното пее! Виното плаче! Виното страда! Виното играе!
Виното е празник!
Тука немам предвид пияниците и сарахошите, които могат да компроментират всичко.
Ай сега, в мисъл ме оставихте!
:-)
цитирай:-)
pioneer написа:
Ай сега, в мисъл ме оставихте!
:-)
:-)
Ще те научим ние да пиеш - и вино, и ракия.
И песни хайдушки да пееш. Като тази за Миле Попйорданов...